Focusing nedir? (diğer adıyla Odaklanma nedir?)
Focusing, filozof, psikolog ve psikoterapist olan Eugene Gendlin (1926 Viyana-2017 New York) tarafından Chikago Üniversitesi'nde geliştirilmiştir. Prof. Dr. Eugene Gendlin’in felsefi ve terapötik çalışmaları, "hissedilen" ancak henüz "bilinmeyen şeylere" yönelme (Sich-Einlassen) ekseninde temellenmektedir. Gendlin’in her zaman ilgisi dilin, kavramların ve yöntemlerin ötesine geçen şeyler olmuştur. Günümüzde ise Focusing dünyanın dört bir yanında danışmanlık ve psikoterapi uygulaması olarak kullanılmaktadır.
Focusing, kendimizi nasıl algıladığımızı netleştirir. Focusing çalışmalarında içsel farkındalık, maceracı öz-karşılaşmaların ve deneyimin iç alanını açar. Focusing örtük (implizit) olan anlamlarının çeşitli yönlerini ortaya çıkarır. Focusing, kişinin kendisine fiziksel erişim yoludur. Focusing aynı zamanda, "kendini kabul ederken" varoluşsal bir yaşam derinliği deneyimi açmaktadır.
Focusing
Focusing, nörosomatik-anlamsal bir süreçtir. (Focusing is a neurosomatic-semantic process.)
"En basit ve en kısa cevabım: Ne olduğunu bile bilmeden, fiziksel olarak hissedebileceğin bir şeyle geçirdiğin zamana focusing diyorum." (Focusing'in kurucusu Filozof Prof. Dr. Gene Gendlin)
Vücudumuz (embodied situations) durumlarda yaşar, bu yüzden vücudumuz bizim bildiğimizden her zaman daha fazlasını "bilir". Aynı anda düşünebilir ve gerçekliğin iki veya üç yönünü bilişsel olarak işleyebilir. Ancak kelimelere dökemediğimiz ve dikkate alamayacağımız bir durumda, binlerce iç ve dış unsurun etkisi bulunmaktadır. Aynı şekilde duygular da, gerçekliğin tamamını temsil edemez. Duygular tek başına yeterli değildir - bilişsel-duygusal çalışma bile değişim sürecinde karmaşık ve iç içe geçmiş gerçekliği yalnızca sınırlı bir ölçüde sembolize edebilir. Focusing sizi bilişlerden ve duygulardan caydırmak istemez. Tam tersine focusing, duygulardan daha derin bir katmana işaret eder. Bu deneyim katmanı, duygudan daha derin ve daha fizikseldir. Gendlin bu deneyimi "felt sense" olarak adlandırır ve algının arkasındaki bütünsel ve belirsiz hissi ifade eder (the vagues behind awareness). Bunun için tüm deneyim tarzlarına odaklanarak çalışılması gereklidir (Hayal gücü, imajlar, biliş, beden, davranış, duygu, tat ve koku alma). Şaşırtıcı ve bütüncül olan bu süreç (proses) focusingde kendi kendini düzenler.
Focusing ne işe yarar?
Bir kez öğrendikten sonra Focusing her an önemli bir kaynak haline gelebilir.
Focusing size şunları sağlar:
-> Gerçekten ne hissettiğinizi ve istediğinizi anlamanızı
-> Engelleri / dirençleri aşmayı, kararlar vermeyi ve sorunları yaratıcı bir şekilde çözmeyi
-> Kendinize ve başkalarına karşı daha dikkatli ve daha dostça olmayı
-> Bedeni, zihni ve ruhu (geist) bütünleştirmeyi
-> Gerginlik ve kronik ağrıdan kurtulmayı
-> Dış inanç sistemlerinden bağımsız olmayı
-> Yaşamın derinliğini ve kendi maneviyatınızı temel bir şekilde yeniden keşfetmeyi
-> Danışmanlık ve psikoterapi sürecini derinleştirme ve daha etkili hale getirmeyi
Focusing odaklı çalıştığınızda ne değişir?
- Danışanın süreçleri derinlemesine çalışılır.
- Danışanlar, "iç gözlemci" olan "ben" e erişim sağlar ve bu sayede deneyimlerini, gittikçe daha kabul edilebilir bir şekilde algıladıkları gözlenir.
- Danışanlar daha yetkin hale gelir, giderek daha samimi ve kabullenmiş (kendini olduğun gibi kabul etme, beklentisiz olduğun gibi "olmaya" izin verme) bir tavır alır. Böylece danışanlar kendileriyle içsel bir terapötik ilişki kurmaya başlarlar.
- Focusing terapisinde terapistin rolü, bir süreç kolaylaştırıcısı olarak danışana eşlik etmektir. Focusing terapisti seansta kendi varlığını korur ve danışanda ne ortaya çıkarsa çıksın, danışanın kendi sürecine eşlik eder.
- Focusing terapisti, çözüm odaklı ve beklentiyle danışanın karşısında durmaz. Terapistin orada kasıtsız bulunuşu (Dasein) paradoksal etki yaratarak tam da danışanın büyüme bölgesinde yatan değişim adımlarının ortaya çıkmasına izin verir.
- Focusing Terapistinin "iki odaklı algısı" (bifokale Wahrnehmung) her zaman en üst düzeyde çalışmaktadır. Terapist ve danışanın deneyimlerinin tüm süreçleri gözlemlenebilmektedir.
- Focusing terapisti için karşı aktarım olgusu, felt sense yoluyla doğal bir simgeselleştirme haline gelir. Fiziksel algıya dayalı yanıtlar yüksek düzeyde kanıtlara sahiptir.
Terapistler için Focusing nedir?
Focusing sürecini bilmeden terapötik çalışmanın ne kadar kolay, enerjik, gerekli ve eğlenceli deneyimleyeceğinizi hayal etmek zordur.
Focusing, çeşitli travma yaklaşımlarında yani travma terapilerinde kullanılmıştır örneğin:
- Somatic Experiencine (Somatik Deneyimleme)- Peter Levine
- PITT (Psychodynamic imaginative trauma therapy) - Luise Reddemann
- Brainspotting -David Grand
Focusing, bedenin travmatik süreçlere içsel farkındalığı ve kolaylığı getirmesi için araçlar sağlamaktadır.
Ayrıca Dr. Leslie Greenberg kurmuş olduğu duygu odaklı terapi yönteminin (Emotion-Focused Therapy) temelleri, Prof. Dr. Eugene Gendlin’in focusing terapisine dayanmaktadır.
Aynı şekilde Jon Kabat-Zinn tarafından kurulan Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı (mbsr)’de Eugene Gendlin’in Focusing metoduna dayanmaktadır.
Psikoterapist Christian Knorr: "O kadar çok psikoterapi eğitimi almıştım ki, psikanaliz, EMDR, brainspotting, psikosomatik tedavi. Ayrıca onlarca klinikte çalışmıştım. Bir süpervizörün sayesinde focusing terapi ile tanıştım. Şahsen benim için focusing terapi, öğrendiğim her şeyin doruk noktası haline geldi. Focusing terapi tüm öğrendiklerimin ötesindeydi ama aynı zamanda tamamen basit ve doğal bir yöntemdi.”
Türkiye’de focusing ve focusing terapi çalışmaları, "Eugene Gendlin Focusing Terapi Enstitüsü Türkiye®" kurucusu, Abdullah ÖZER tarafından yürütülmektedir. Focusing eğitimine ilgi duyan herkes kabul edilmekte olup, Abdullah ÖZER’in de eğitim almış olduğu Deutsches Ausbildungsinstitut für Focusing und Focusing-Therapie (DAF) "Focusing/Focusing Terapisi Alman Eğitim Enstitüsü" eğitim programı uygulanmaktadır.
Abdullah ÖZER
Sosyal Çalışmacı, Bilim Uzmanı (Klinik Psikoloji), Aile Danışmanı
Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
Ego State Therapy International (ESTI) Akredite Ego State Terapisti
Ego-State-Therapie Deutschland (EST-DE) Akredite Ego State Terapisti
Deutsches Focusing Institut (DFI) Akredite Focusing Danışmanı/Terapisti
Deutsche Gesellschaft für Sexualforschung e.V. (DGfS) Akredite Cinsel Danışman
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.) Akredite Hipnoterapist
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP) Akredite Pozitif Psikoterapi Danışmanı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI) Akredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni
Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:
International Society of Hypnosis (ISH)
European Society of Hypnosis (ESH)
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.)
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Deutscher Dachverband Für Psychotherapie (DVP) e.V.
Psikosentez Danışmanlık ve Eğitim Merkezi Türkiye İzmir'de ve Almanya Münih/Düsseldorf şehirlerinde Almanca ve Türkçe yüz yüze seanslar vermektedir. Bunun haricinden Dünya'nın neresinde yaşıyorsanız yaşayın Türkçe ya da Almanca Online Terapi, Online Cinsel Terapi, Online Psikoterapi ya da Online Psikolojik Danışmanlık ile SKYPE ya da WhatsApp üzerinden seanslara katılabilirsiniz. Bunun için Online Terapi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Eugene Gendlin Focusing Terapi Enstitüsü Türkiye® (TESCİL NO 2020 161159 TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU) 2021 yılında İzmir’de Abdullah ÖZER tarafından kurulmuştur. Kurucu Başkanı olduğu Focusing Terapi Enstitüsü’nde eğitmen olarak Focusing Terapi eğitimleri vermektedir.
Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden, izinsiz kullanılması, kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar, makaleler, haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.